INICI EL NOSTRE POBLE LA NOSTRA VALL RUTES QUADERNS DE CAPAFONTS CEM CAPAFONTS

LA NOSTRA VALL
A la Vall de Capafonts, i a la capçalera del riu Brugent, hi ha molts llocs que mereixen ser visitats o contemplats des del punt adequat.
En aquesta secció hi trobareu fotografies acompanyades d’un text explicatiu de tots aquests indrets.
En un primer repàs hem identificat més de cent llocs que creiem interessants; de moment en trobareu pocs, però a poc a poc s’aniran ampliant. Amb el temps, les noves fotos podran substituir les primigènies, si la seva qualitat o actualitat ho fa convenient. Evidentment, qualsevol fotografia que sigui interessant, tot i que no sigui de cap indret en concret, hi pot tenir cabuda.

Podéu trobar els llocs organitzats per zones i barrancs (en aquesta pàgina) o bé a través d'un sol mapa interactiu de tot el nostre terme. mapa_interactiu

Barranc de Llenguaeixuta i voltants
Neix al Montllat, prop de la Creu Trencada i acaba al barranc del Toll. Vist des del poble és el més occidental de tots els que baixen del Montllat.
Abans d’arribar al barranc del Toll, salva un fort desnivell al cingle de Llenguaeixuta, on hi ha un portell de mal passar, força perillós, que puja al Montllat i li dona el nom. Abans hi passaven els ramats i els pastors, però la gent defuig trescar-hi pel perill d’estimbar-se.
A la part dreta, encimbellada sobre el Toll hi ha la Ninota, i a l’esquerra hi té una cinglera aspra que arriba fins més enllà del Picorandan.
El barranc del Toll es pot considerar el seu tram final fins que per la dreta troba el barranc d’en Fort; a partir d’aquí, ja és el Ribatell.

Naixement Serra Plana: 1000 metres
Final Font del Toll: 750 metres
Total Desnivell : 250 metres
 
La Pixera   La Pixera            
El Picorandan La Ninota      


Barranc d'en Fort
El curs que formen aquest barranc i el del Ribatell –del qual és tributari– marca el recorregut més llarg del Brugent. Neix a la part alta del Montllat, entre el tossal de Xanda i el Puig Pelat, i acaba al barranc del Toll per formar el Ribatell.
Passa pel clot del Perelló i pel racó del Calderó, fins que troba el camí de Reus. Tot seguit, al lloc de la cova de l’Argany fa un salt molt vistós. El tram  final és molt original i perillós de transitar, amb columnes i cingleres de lloses molt inestables. A la dreta, a la carena, hi ha el Grau i l’avenc del mateix nom i, ja al final, les Guixeres, on es pot trobar alabastre d’una gran puresa, i la font de les Guixeres –potser valclusiana com el Molinet del Vicent–, responsable del color vermell de l’aigua que porta el Ribatell quan plou molt.

Naixement Serret de Malesporgat: 1050 metres
Final Font del Toll: 750 metres
Total Desnivell : 300 metres
 
           
Cova i el salt de l'Argany Avencs del Grau El Grau    


Barranc de la Font Nova i voltants
Al seu inici hem de situar els torrents que baixen cap al pla de les Salòpies per la part de llevant del Puig Pelat. Tot seguit voreja el serret del Perdigó i la font Nova. Més avall deixa a l’esquerra el Pont de Goi i la Moleta, i es precipita per sobre de la cova de les Gralles, balma d’una gran bellesa, el lloc més espectacular de tots els que trobareu en aquest web i més enllà de les Muntanyes de Prades. A la dreta queda el tossal del Batistó i els cingles del Roquero. Més avall de la cova, baixa per una llera farcida de blocs de pedra i petits graons, molt bonics, fins arribar prop de la font de la Llódriga on troba el barranc de la Pixera que marca el seu final.

Naixement Pla de les Salòpies : 1060 m
Final Font de la Llódriga:  780 m
Total Desnivell : 300 m

 
La Pixera   pont_goi   pont_goi        
La Cova de les Gralles El Pont de Goi La Creu trencada    


Barranc de la Pixera
Neix a la plana del Montllat, per sobre de la font de l’Abeurada. Ràpidament baixa i es despenja pel salt de la Pixera, i deixa a la dreta el Montllat de les Coves –on hi ha la del Grèvol– i a l’esquerra el tossal del Batistó i els cingles del Roquero. Al fons de la vall troba el barranc de la font Nova, a poca distància de la font de la Llódriga.

Naixement Font de l'Abeurada: 980 m
Final Font de la Llòdriga:  780 m
Total Desnivell: 200 m

 

 
La Pixera              
La Pixera La Cova del Grèvol      


La Llódriga i les Tosques
Són dues partides que es troben a continuació del lloc on s’ajunten el barranc de la Pixera i el de la Font Nova.
Aquest tram de  barranc no té nom fins que arriba al riu de l’Horta; només es parla dels llocs de la Llódriga i de les Tosques.

Naixement Font de la Llòdriga: 780 m
Final Les Hortes: 705 m
Total Desnivell: 75 m

 

 
           
La Llódriga Les Tosques La Gallina    


Barranc de Terrascona
Neix  als cingles del Montllat, com a continuació del petit barranc dels Morterets nascut dalt de la plana, no lluny de Pena Roja. És ple de rocam en tot el seu curs. A la dreta deixa Pena Roja i a l’esquerra el Colomer, el Molinet del Vicent, i la Foradada. L’últim tram passa per la partida de l’Illa i troba el riu d’en Seguer davant de La Plana.

Naixement:
Final Font de la Llòdriga:  780 m
Total Desnivell :

 

 
La Pixera   La Pixera          
Pena roja La Roca Foradada Molinet del Vicent    


El Pont Vell, les Fous i el Pont de Besora
A Capafonts no hi ha cap tram del riu que es digui riu Brugent. Aquest nom només s’empra per referir-se a la totalitat del riu, des de la Riba fins a Capafonts.
Quan es troben el barranc de la Pixera i el de la font Nova, el curs d’aigua no té el nom de barranc sinó que s’anomena la partida de la Llódriga. Més avall hi ha la partida de les Tosques, fins al salt on comença el riu de l’Horta. A vegades es parla del riu de la Llódriga o del riu de les Tosques, però normalment es parla de la Llódriga i les Tosques sense els qualificatius de barranc o riu.
El riu de l’Horta arriba fins a la carretera, i d’allí fins a la reclosa del molí del Balenyà, és el riu d’en Seguer. Tot seguit hi ha el Pont Vell i es torna a parlar bàsicament de la partida, sense esmentar la paraula riu. Uns metres més avall del pont, a partir del toll del Molí  –on el corrent s’ajunta amb el riu del Barral– i fins al lloc i partida del Pont de Besora, és la Fou o les Fous, per bé que en aquest cas sí que parlem del riu de les Fous. Després del Pont de Besora, el riu entra al terme de Mont-Ral.

Naixement Pont vell: 680 m
Final El Pont de Besora: 645 m
Total Desnivell: 35 m
 
         
El Pont Vell El Molí del Balenyà Les Fous La Manugra  


Barrulles
És una partida de terra que va des de la Gallarda fins als Picons que hi ha al sud de l’ermita del mateix nom. A la dreta queda el barranc de l’Abellera i a, l’esquerra, la carena que passa pel coll de la Inglesa i pel tossal Galliner que separen Barrulles de la Coma Grassa.

Altitud: 763 m
 
               
Ermita de Barrulles        


La Riera
És la partida que va des del final dels barrancs de l'Aragonesa i del Rebollar fins a sota el Bec de la Gallina.
El mateix nom té el tram de riu que va des dels dos barrancs esmentats fins al riu del Barral que, comença sota el Bec de la Gallina. Una pista en bon estat comunica amb el poble, que és a un quilòmetre aproximadament. al bell mig hi ha una bassa del Servei d'extinció d'Incendis i al costat una àrea de lleure. Hi ha dues fonts d'importancia i estat molt diferent; la Font de la Marcel·lina i la font de la salut.

Altitud: 720 m
 
           
El Bec de la Gallina Les Ferradures Salt de Nulles    


Barrancs de la Mistera, del Racó de la barra i del Rebollar
El barranc de la Mistera i el del racó de la Barra s’uneixen sota la partida de les Abelleres, on comença el del Rebollar –dit així pels roures rebolls que el poblen–, que acaba al lloc de la Riera, a la confluència amb el barranc de l’Aragonesa.

Altitud: 790 m
 
               
Font de la Mistera        

Pàgina creada amb la col·laboració de:
ASSOCIACIÓ CULTURAL PICORANDAN
C. Calvari 6- 43364 
Capafonts
Tel. +34 977 86 80 08
Pàgina creada amb la col·laboració de:
CLUB D'ESPORTS DE MUNTANYA CAPAFONTS
C. De les Fonts, 7 -43364
Capafonts
cemcapafonts@gmail.com