LA NOSTRA VALL
A la Vall de Capafonts, i a la capçalera del riu Brugent, hi ha molts llocs que mereixen ser visitats o contemplats des del punt adequat.
En aquesta secció hi trobareu fotografies acompanyades d’un text explicatiu de tots aquests indrets.

La propietat de les terres és de la gent del poble en quasi la seva totalitat. El terme de Prades que ocupa la part nord-oest de la vall és una discordança, fins al punt que els pradencs desconeixen del tot els noms i el llocs d’aquesta part del seu terme. Per això aquest treball no es limita a l’àmbit que marca la divisòria del terme, sinó que inclou la totalitat de la Vall.

La varietat, tant geològica com vegetal, junt amb una pluviometria molt irregular però relativament abundant. Fa que les fonts i els salts d’aigua siguin abundants, fent d’aquesta vall un petit paradís per a excursionistes i espeleòlegs.
Podéu trobar els llocs organitzats per zones i barrancs (en aquesta pàgina) o bé a través d'un sol mapa interactiu de tot el nostre terme. mapa_interactiu


BARRANC DE LLENGUAEIXUTA I VOLTANTS
Neix al Montllat, prop de la Creu Trencada i acaba al barranc del Toll. Vist des del poble és el més occidental de tots els que baixen del Montllat.
Abans d’arribar al barranc del Toll, salva un fort desnivell al cingle de Llenguaeixuta, on hi ha un portell de mal passar, força perillós, que puja al Montllat i li dona el nom. Abans hi passaven els ramats i els pastors, però la gent defuig trescar-hi pel perill d’estimbar-se.
A la part dreta, encimbellada sobre el Toll hi ha la Ninota, i a l’esquerra hi té una cinglera aspra que arriba fins més enllà del Picorandan.
El barranc del Toll es pot considerar el seu tram final fins que per la dreta troba el barranc d’en Fort; a partir d’aquí, ja és el Ribatell.

Desnivell:
250 metres
Naixement: Serra plana
(1.000 metres)
Final: Font del Toll
(750 metres)
 
La Pixera   La Pixera   La Pixera        
El Picorandan La Ninota La Queralta    


BARRANC D'EN FORT
El curs que formen aquest barranc i el del Ribatell –del qual és tributari– marca el recorregut més llarg del Brugent. Neix a la part alta del Montllat, entre el tossal de Xanda i el Puig Pelat, i acaba al barranc del Toll per formar el Ribatell.
Passa pel clot del Perelló i pel racó del Calderó, fins que troba el camí de Reus. Tot seguit, al lloc de la cova de l’Argany fa un salt molt vistós. El tram  final és molt original i perillós de transitar, amb columnes i cingleres de lloses molt inestables. A la dreta, a la carena, hi ha el Grau i l’avenc del mateix nom i, ja al final, les Guixeres, on es pot trobar alabastre d’una gran puresa, i la font de les Guixeres –potser valclusiana com el Molinet del Vicent–, responsable del color vermell de l’aigua que porta el Ribatell quan plou molt.

Desnivell:
300 metres
Naixement: Serret de Malesporgat
(1.050 metres)
Final: Font del Toll
(750 metres)
 
           
Cova i el salt de l'Argany Avenc del Grau El Grau    


BARRANC DE LA FONT NOVA I VOLTANTS
Al seu inici hem de situar els torrents que baixen cap al pla de les Salòpies per la part de llevant del Puig Pelat. Tot seguit voreja el serret del Perdigó i la font Nova. Més avall deixa a l’esquerra el Pont de Goi i la Moleta, i es precipita per sobre de la cova de les Gralles, balma d’una gran bellesa, el lloc més espectacular de tots els que trobareu en aquest web i més enllà de les Muntanyes de Prades. A la dreta queda el tossal del Batistó i els cingles del Roquero. Més avall de la cova, baixa per una llera farcida de blocs de pedra i petits graons, molt bonics, fins arribar prop de la font de la Llódriga on troba el barranc de la Pixera que marca el seu final.

Desnivell:
280 metres
Naixement: Pla de les Salòpies
(1.060 metres)
Final: Font de la Llódriga
(780 metres)

 

 
La Pixera   pont_goi   pont_goi   pont_goi    
La Cova de les Gralles El Pont de Goi Les Culles La Creu trencada  


BARRANC DE LA PIXERA
Neix a la plana del Montllat, per sobre de la font de l’Abeurada. Ràpidament baixa i es despenja pel salt de la Pixera, i deixa a la dreta el Montllat de les Coves –on hi ha la del Grèvol– i a l’esquerra el tossal del Batistó i els cingles del Roquero. Al fons de la vall troba el barranc de la font Nova, a poca distància de la font de la Llódriga.

Desnivell:
200 metres
Naixement: Font de l'Abeurada
(980 metres)
Final: Font de la Llódriga
(780 metres)

 

 
La Pixera            
La Pixera La Cova del Grèvol Font de l'Escudelleta    


LA LLÓDRIGA I LES TOSQUES
Són dues partides que es troben a continuació del lloc on s’ajunten el barranc de la Pixera i el de la Font Nova.
Aquest tram de  barranc no té nom fins que arriba al riu de l’Horta; només es parla dels llocs de la Llódriga i de les Tosques.

Desnivell:
75 metres
Naixement: Font de la Llódriga
(780 metres)
Final: Les hortes
(705 metres)

 

 
           
La Llódriga Les Tosques La Gallina    


BARRANC DE TERRASCONA
Neix  als cingles del Montllat, com a continuació del petit barranc dels Morterets nascut dalt de la plana, no lluny de Pena Roja. És ple de rocam en tot el seu curs. A la dreta deixa Pena Roja i a l’esquerra el Colomer, el Molinet del Vicent, i la Foradada. L’últim tram passa per la partida de l’Illa i troba el riu d’en Seguer davant de La Plana.

Desnivell:
* metres
Naixement: *
(* metres)
Final: *
(* metres)

 

 
La Pixera   La Pixera          
Pena roja La Foradada Molinet del Vicent    


EL PONT VELL, LES FOUS I EL PONT DEL BESORA
A Capafonts no hi ha cap tram del riu que es digui riu Brugent. Aquest nom només s’empra per referir-se a la totalitat del riu, des de la Riba fins a Capafonts.
Quan es troben el barranc de la Pixera i el de la Font Nova, el curs d’aigua no té el nom de barranc sinó que s’anomena la partida de la Llódriga. Més avall hi ha la partida de les Tosques, fins al salt on comença el riu de l’Horta. A vegades es parla del riu de la Llódriga o del riu de les Tosques, però normalment es parla de la Llódriga i les Tosques sense els qualificatius.
El riu de l’Horta arriba fins a la carretera, i d’allí fins a la reclosa del molí del Balenyà, és el riu d’en Seguer. Tot seguit hi ha el Pont Vell i es torna a parlar bàsicament de la partida. Uns metres més avall del pont, a partir del toll del Molí  –on el corrent s’ajunta amb el riu del Barral– i fins al lloc i partida del Pont de Besora, és la Fou o les Fous, per bé que en aquest cas sí que parlem del riu de les Fous. Després el riu entra al terme de Mont-Ral.

Desnivell:
35 metres
Naixement: Pont Vell
(680 metres)
Final: Pont del Besora
(645 metres)
 
       
El Pont Vell El Molí del Balenyà Les Fous La Manugra El Pont del Besora


BARRULLES
És una partida de terra que va des de la Gallarda fins als Picons que hi ha al sud de l’ermita del mateix nom. A la dreta queda el barranc de l’Abellera i a, l’esquerra, la carena que passa pel coll de la Inglesa i pel tossal Galliner que separen Barrulles de la Coma Grassa.

Altitud:
763 metres
       

 
               
Ermita de Barrulles        


LA RIERA
És la partida que va des del final dels barrancs de l'Aragonesa i del Rebollar fins a sota el Bec de la Gallina.
El mateix nom té el tram de riu que va des dels dos barrancs esmentats fins al riu del Barral que, comença sota el Bec de la Gallina. Una pista en bon estat comunica amb el poble, que és a un quilòmetre aproximadament. al bell mig hi ha una bassa del Servei d'extinció d'Incendis i al costat una àrea de lleure. Hi ha dues fonts d'importancia i estat molt diferent; la Font de la Marcel·lina i la font de la salut.

Altitud:
720 metres
       


 
         
El Bec de la Gallina Les Ferradures Salt de Nulles Cova del Roquero  


BARRANCS DE LA MISTERA, DEL RACÓ DE LA BARRA I DEL REBOLLAR
El barranc de la Mistera i el del racó de la Barra s’uneixen sota la partida de les Abelleres, on comença el del Rebollar –dit així pels roures rebolls que el poblen–, que acaba al lloc de la Riera, a la confluència amb el barranc de l’Aragonesa.

Altitud:
790 metres
       


 
               
Font de la Mistera