INICI QUADERNS DE CAPAFONTS COL·LABORADORS   LA VALL DE CAPAFONTS

qc_01   ANY 14 - NÚM 26 - DES 2016

ÍNDEX

 • Editorial
 • El patrimoni natural de Capafonts - Diego López Bonillo
 • Capafonts al segle XX.De l'agricultura als serveis - Jordi Fort Besora
 • De Capafonts al món.Un capafontí fou barber de Salvador Espriu - Joan Prats Sobrepere
 • La fotografia de l'escola - Pere Roca Quer
 • Una sardana dedicada a Capafonts - Alfred Pérez de Tudela Molina


  Veure aquest número en format PDF: [Veure]


  FOTO DE PORTADA:
  El salt de la Pixera que recull la foto de l'Enric Fort és un dels més espectaculars que podem trobar al terme de Capafonts. El cabal, molt variable, es despenja des d'una alçada superior als trenta metres i continua obrint-se pas per gorges i saltants fins el barranc de la cova de les Gralles. L'originalitat d'aquest salt és que quan bufa el vent des del fons del barranc l'aigua regolfa, es polvoritza en gotes finíssimes i s'escampa pel semicercle superior. Si això passa a l'hivern, les gotes es glacen i cobreixen el terra i la vegetació d'un mantell blanc visible des de lluny.
  FOTOS DE LA SEGONA PÀGINA DE LA PORTADA
  La foto superior ens mostra el Pont de Goi, una arcada natural excavada a la roca pel petit barranc que passa per sota, a la part alta dels Montllats. Es tracta d'un fenòmen natural únic a les Muntanyes de Prades, i ressalta la perfecció de línies i l'accés fàcil des de la part superior. La segona foto ens mostra un racó idíl.lic del terme: el Pont Vell. En sortir de la vall, el riu travessa un pas molt estret que s'aprofità per fer-hi passar el camí de Farena, la Cadeneta i Mont-ral. Natura i història formen un conjunt harmònic d'una bellesa tranquil.la i encisadora.
  FOTOS DE LA TERCERA PÀGINA DE LA PORTADA
  Una altra de les rareses que es poden trobar a la vall de Capafonts: el Bec de la Gallina. La foto, de l'Enric Fort, autor també de les dues anteriors, mostra el detall que justifica el nom de la roca.La foto inferior és també d'una de les roques emblemàtiques de Capafonts: la Manugra, a les Fous. L'aigua del riu ha anat erosionant la massa de roca compacta que forma la sola, quedant com a testimoni una part, en forma de bolet -manugra- que ha resistit totes les agressions dels aiguats que se succeeixen periòdicament.

 • Veure el número anterior: [Nº25]  © Copyright 2017
  QUADERNS DE CAPAFONTS - Revista de recerca i divulgació
  ASSOCIACIÓ CULTURAL "PICORANDAN"
  Carrer Calvari, 6, 43364 Capafonts
  E-mail: picorandan@tinet.org