INICI QUADERNS DE CAPAFONTS COL·LABORADORS   LA VALL DE CAPAFONTS

qc_01   ANY 9 - NÚM 19 - DESEMBRE 2011

ÍNDEX

 • Editorial
 • Meteorologia popular. Noms dels vents de Capafonts - Joan Prats Sobrepere
 • Els camins de Capafonts - Diego López Bonillo
 • Una generació de capafontints - Llorenç Balanyà i Fort
 • La cuina antiga - Jordi Fort Besora
 • Aniversari de l'Associació de Dones


  Veure aquest número en format PDF: [Veure]


  FOTO DE PORTADA:
  Aquesta imatge és copiada del llibre Codex Vigilanus, del segle X, que es troba a la biblioteca del monestir de El Escorial.
  Hi veiem una personificació dels vents, dibuixats com a personatges que bufen o treuen els vents de darrere seu i els dirigeixen amb les mans.
  En comptes dels vuit vents de la nostra tradició, aquí n'hi ha dotze. El llatí o l'il·lustrador primfilaven més que el català. El nord és situat a l'esquerra, on diu sptrentio (també en deien boreas). Seguint amb la direcció de les agulles del rellotge (i segons el gràfic) trobem aquilo, vulturnus, subsolanus (est), eurus, austri, auster (sud), africus, corus, fabonius (oest), africus i circius.
  L'il·lustrador es fa una mica l'embolic, perquè l'africus el trobem en dues posicions; i l'auster també, ja que austri correspon al genitiu de la mateixa paraula.
  Els diccionaris tampoc ens ajuden gaire, i no poques vegades assignen direccions diferents als mateixos noms. I és que els vents són uns fenòmens fàcils de confondre perquè no els podem ni veure ni tocar (són ells que ens toquen a nosaltres) i a mñes, a cada indret prenen molts noms diferents. si el català ja té tantes variants, imaginem-nos el llatí, que es parlava a tot l'entorn de la Mediterrània i fou la llengua culta d'Europa fins al segle XVIII!

 • Veure el número anterior: [Nº18]
  Veure el número següent: [Nº20]


  © Copyright 2017
  QUADERNS DE CAPAFONTS - Revista de recerca i divulgació
  ASSOCIACIÓ CULTURAL "PICORANDAN"
  Carrer Calvari, 6, 43364 Capafonts
  E-mail: picorandan@tinet.org