El rellotge del campanar de Capafonts

   Quan a finals del segle XIX es construí l'església, es va posar al campanar un rellotge fet a Montblanc a la mateixa època, que tocava les hores però no tenia esfera a la façana.

   A finals dels anys cinquanta del segle passat, portaren a arreglar aquesta màquina antiga i valuosa a un ferrer d'Alcover, i se'n va perdre el rastre. Llavors es posà el rellotge actual –una màquina feta a Roquetes– i s'obrí un forat al campanar per posar-hi l'esfera amb burques que dóna a la Plaça. Posteriorment, quan es restauraren les campanes, se'n renovà tot el mecanisme, i actualment és un rellotge electrònic controlat per ràdio que marca l'hora amb exactitud.

   De sempre, el rellotge del campanar ha tocat els quarts amb la campana petita, i les hores amb la gran. Aquesta és l'hora oficial del poble. A les sèquies d'aigua de tot el terme no hi havia disputa possible sobre quina hora era quan un propietari havia de trencar l'aigua; l'hora del campanar era la bona, per la qual cosa el campaner tenia l'obligació –a més de fer els tocs de campana tradicionals– de remuntar les peses que feien anar la maquinària, i també d'ajustar sovint l'hora, hora que preguntava a la gent que venia de fora i tenia rellotge de butxaca posat a punt, si podia ser, d'acord amb el rellotge de l'estació del ferrocarril de Reus o d'Alcover.

font

A l'actualitat


font

A l'actualitat


font

A l'actualitat


font

A l'actualitat


Fotografies: Enric Fort Ferrer

El nostre poble - Església Parroquial de Santa Maria
-Esglesia de Santa Maria
-El rellotge del campanar
-Les campanes
-Pintura del presbiteri

[Tornar a l'Índex]