CAPAFONTS
És al centre de les Muntanyes de Prades, a la capçalera de la vall del riu Brugent orientada cap a llevant. El poble situat en un turó al centre de la vall està a 750 metres d'altura i totes les muntanyes que l'envolten pel sud, oest i tramuntana van dels 1000 als 1200 metres aproximadament. Quan el riu surt per la Fou i arriba al terme de Mont-ral està a 638 metres i és el punt més baix del terme; a uns dos Kilómetres hi ha la Gallarda que, amb 1111 metres és el més alt; els forts pendents són una característica de la vall.
El terme de Capafonts és relativament petit, uns 13 kiliòmetres quadrats, però les terres dels capafontins són, en bona part, al terme de Prades, que arriba fins a la vora del poble, a només uns cent metres; no sabem la causa d'aquesta singularitat, però en tot cas ve de molt antic. La vall del Brugent, pel nord-oest, marca el límit de la conca de l'Ebre, i les seves aigües van al Francolí.
Una falla que va d'oest a est, parteix la vall per la meitat; a la dreta terreny calcari, Càrstic; a l'esquerra roques de finals de l'era primària amb pissarres i esquists; i una zona ocupada per un batòlit amb granits i diorites. Una mica escampats per vores de la falla, materials de les zones de transició al Mesozoic: les petxines del Muschelcalc, els guixos del Keuper i les arenisques dels Buntsandtein.
De l'est a l'oest, l'horitzó del sud està ocupat per les cingleres calcàries del gran altiplà dels Montllats, el Mons Latus dels romans; és el domini de les fonts, els avencs, les coves, els salts d'aigua i el bosc de pi rojalet, alguns roures, caducifolis del gènere Àcer, boixos, teixos, i una gran varietat de gèneres menys abundants, tals com savina i Juniperus. És el lloc de les fonts amb cabals abundants; la de la Llódriga on neix el riu, el molinet del Vicent, font intermitent de tipus vauclasià, molt original; també de les Coves, com la de les Gralles; dels salts d'aïgua, com la Pixera; de les roques foradades, com el Pont de Goi i la Foradada, molt remarcables. I el riu, amb el paratge de les Tosques, on el bany amb aigua cristal·lina sempre fresca és una singularitat; riu avall, el Pont Vell, els molins fariners, i les Fous —gorja impressionant que té tants i tants racons on l'aigua i la roca fan filigranes, com al Toll i la roca de la Manugra.
A l'horitzó que va de l'oest a l'est pel nord, els Costers, amb els seus rocams de difícil trànsit per a les persones, que comencen amb el paratge dels Pics, on i ha l'ermita de l'Abellera, que continuen pels plans del Pagès, la serra del Bosc de Poblet, i acaben a l'est amb l'imponent pla de la Mola i la Roquerola, tots al límit de la vall, però jo fora del terme. Entre els Costers i el poble hi ha la zona de les plantades de castanyers, de l'alzinar, i del roure reboll; tot i ser zona solana, no hi falten les fonts i l'aigua, no tant abundants com als terrenys del Càrstic, però són aigües molt pures i saludables per a beure. També hi trobem la partida de Barrulles, on i ha l'ermita medieval del mateix nom.
Aquesta singularitat del relleu, que hem explicat de manera resumida, es caracteritza per la seva varietat formal, varietat que s'estén a les roques i als minerals, i a la vegetació. Els llocs que hem esmentat només son una petita part de les singularitats que conté la vall. La natura, a Capafonts, es manifesta de manera amagada, a cada recingle, a cada rierol, a cada bosc: cal anar racó per racó per trobar totes les meravelles que hi ha. És el regne dels llocs amagats.

Quaderns de Capafonts
Més informació a la revista "Quaderns de Capafonts". [Veure]

  capafonts
 
 
Fotografies: Enric Fort

El nostre poble  
index_terme